Fasangården er en Reggio Emilia inspireret institution. Det indebærer, at mange pædagogiske tilgange er udsprunget af Reggio Emilias pædagogiske filosofi, og at alle medarbejdere i Fasangården arbejder efter dette. Ikke alt kan skrives ned og det meste af filosofiens virke og liv skal erfares.
Her på siden er nogle af Reggio Emilias højeste faner stillet op i stikordsform, lige som nogle af Fasangårdens øvrige pædagogiske tilgange.
Til pædagogisk rundvisning bliver begge dele uddybet.
Reggio Emila er en pædagogisk filosofi, som opstod i den norditalienske region Emilia i tiden efter 2. verdenskrig. Her tog man et opgør med det herskende børnesyn ud fra devisen, at ”Barndommen har en værdi i sig selv”. Man troede på, at barnet med sin medfødte nysgerrighed var i stand til at lære en masse, hvis det fik lov at gøre deres sine erfaringer – særligt gennem sanselighed, egne eksperimenter og kunstnerisk virke.
De 100 sprog. ”Et barn fødes med 100 sprog, men frarøves de 99”. I Reggio Emilia arbejder vi for at bevare så mange sprog som muligt. Sprog forstås som måder at få indtryk på og at udtrykke sig selv på. Derfor går vi altid projektorienteret til emner og vi anvender mange forskellige sprog, fx tale, synge, bygge, læse, lege mv., og vi er åbne for at følge barnets spor.
Barnets spor er de direkte eller indirekte responser barnet giver på det der sker omkring dem. Når vi arbejder med et emne, kan det være at et eller flere børn får associationer til noget andet, som de finder mere spændende end det der oprindeligt var i fokus. I respekt for barnets medfødte nysgerrighed og de 100 sprog kan vi følge barnets spor. Vi skal hele tiden være bevidste om børnenes initiativer og hvornår vi går foran, går ved siden af eller går bagved.
ReMida er Reggio Emilias ord for genbrugsmaterialer. Vi anvender ReMida, fordi ”Enhver ting har ret til at blive en anden ting”. Når en ting ikke mere har et bestemt formål, så åbner det for tusind andre muligheder – det fordrer idérigdom og forestillingsevne. Og man kan kun gøre rigtigt!
Tryghed skaber udvikling. Det gælder for både børn, forældre og ansatte. At skabe tryghed er vores fornemmeste opgave. Vi skaber tryghed ved selv at være rolige og at være troværdige voksne man kan regne med. Vi giver tid til trøst og imødekommer altid følelser og intention med anerkendelse lige som vi har respekt for, at man kan opleve og opfatte forskelligt, og at alle gør det så godt de kan.
Kommunikation, sprogbrug og narrativer. I Fasangården taler vi med hinanden – ikke om hinanden. Vi er opmærksomme på at imødekomme intentionen, og spørger frem for at antage. Det gælder både ift. børn, forældre om kollegaer.
Vi anvender børnenes navne i positive sammenhænge og fortæller, hvad de gerne må. Ved et nej tilbyder vi et positivt alternativ.
Pædagogisk bagdør og udskiftning skal være tilgængelig og anvendes når et barn ikke kan rumme den situation barnet befinder sig i. Vi er altid opmærksomme på, at der findes mange forskellige deltagelsesmuligheder og det er fx okay at kigge på indtil man er klar til at prøve selv. Det kan også være i en konflikt, hvor en ”udskiftning” til en anden voksen er gavnlig for alle. I Fasangården kan man altid kan bede om hjælp, men det er ikke altid muligt, når man har mest brug for den. Derfor har vi en kultur, hvor vi som kollegaer tilbyder vores hjælp.
Inden vi indkalder til tværfagligt samarbejde. I nogle tilfælde er det gavnligt at samarbejde med eksterne samarbejdspartnere, fx PPR. Inden vi gør det afprøver vi altid at arbejde med følgende først:
• Trygheds-cirklen
• Forhånds-optankning
• Kravnedsættelse
• Forberedelse
• Skærmet leg
Vi glæder os til vores samarbejde!